راهکار‌هایی برای کاهش مصرف روغن در غذا

بسیاری از ما ایرانی‌ها رژیم غذایی سالم و مناسبی نداریم و در غذاهای رایج زندگی ما، روغن نقش پررنگی دارد. بارها شنیده‌ایم که روغن مضرات زیادی برای بدن ما دارد و سلامتی ما را به خطر می‌اندازد، اما باز هم نمی‌توانیم به راحتی میزان استفاده از روغن در غذاها را کاهش دهیم؛ زیرا سبک زندگی ما از کودکی به این شکل بوده است و تغییر این عادت دیرینه در بزرگسالی سخت است. 

از طرفی با بالا رفتن سن، مصرف روغن برای ما خطرناک‌تر می‌شود و آسیب بیشتری به سلامتی ما وارد می‌کند. با افزایش سن، خطر ابتلا به تنگی عروق، افزایش فشار خون، رسوب کلسترول در دیواره رگ‌ها و… افزایش می‌یابد. 

نداشتن ابزار مناسب برای آشپزی یا ندانستن ترفندهای مختلف آشپزی نیز گاهی‌اوقات باعث می‌شود تا روغن بیشتری مصرف کنیم. برای مثال شاید بسیاری از افراد ندانند که اگر بادمجان را قبل از سرخ کردن در آب نمک قرار دهند، روغن کمتری جذب آن می‌شود.

برخی از افراد هم سعی می‌کنند که مصرف روغن را کاهش دهند، اما بعد از یه مدت خسته می‌شوند و دیگر تلاش نمی‌کنند؛ زیرا روش‌های خوبی برای این تغییر عادت نمی‌شناسند. ما در این مطلب قصد داریم که راهکارهایی برای کاهش مصرف روغن در غذا معرفی کنیم. اگر شما هم از مصرف زیاد روغن خسته شده‌اید و به‌دنبال کاهش آن هستید در این مطلب با ما همراه باشید. 

روغن‌ گیاهی مصرف کنید

بدن ما همواره به روغن نیاز دارد زیرا چربی موردنیاز بدن ما را تامین می‌کند؛ اما این چربی باید از روغن‌های سالم دریافت شود. همه روغن‌ها از اسیدهای چرب تشکیل شده‌اند اما نوع این اسیدها در روغن‌های گیاهی و حیوانی متفاوت است. روغن‌های حیوانی از اسیدهای چرب اشباع تشکیل شده‌اند که دیر هضم می‌شوند و کلسترول بد خون را افزایش می‌دهند؛ اما روغن‌های گیاهی از اسیدهای چرب غیراشباع تولید شده‌اند که کلسترول را افزایش نمی‌دهند و برای اعصاب چشم، ساخت سلول‌های مغز و سلامت قلب مفید هستند. پس استفاده از روغن گیاهی در مواد غذایی ضرر کمتری برای بدن ما دارد. البته توجه کنید که برای سرخ کردن مواد غذایی بهتر است که از روغن‌های مخصوص سرخ‌کردنی که همه کارخانه‌ها تولید می‌کنند استفاده کنید؛ زیرا این روغن‌ها به‌طور مخصوص برای سرخ کردن تولید شده‌اند و در دمای خیلی زیاد مقاومت بالایی دارند. در نتیجه روغن‌های مخصوص سرخ‌کردنی، ضرر کمتری برای ما دارند. 

شیوه آشپزی خود را تغییر دهید

اگر تاکنون برای سرخ کردن مواد غذایی مانند سبزی‌، سیب‌‌زمینی و… روغن زیادی مصرف می‌کردید، بهتر است این شیوه آشپزی را متوقف کنید. با این کار آسیب جبران‌ناپذیری به سلامتی خود وارد می‌کنید. بهتر است سرخ کردن مواد غذایی را کنار بگذارید و مواد غذایی را آب‌پز، بخارپز یا تنوری کنید. اگر برای برخی از غذاها حتما به سرخ کردن و استفاده از روغن نیاز دارید، تا جای ممکن از مقدار روغن کمی استفاده کنید. بهتر است مواد غذایی مانند بادمجان را که روغن زیادی به خود می‌گیرند تا جای ممکن سرخ نکنید و آن‌ها را آب پز، بخارپز یا تنوری کنید. سبزی‌های را سرخ نکنید و در صورت لزوم فقط کمی آن‌ها را تفت دهید.  ابزار آشپزی خود را سالم نگه‌دارید؛ برای مثال برای سرخ کردن مواد غذایی، از تابه‌هایی که خراب نشده‌اند و نچسب هستند استفاده کنید تا به میزان روغن کمتری نیاز داشته باشید.

ابزار آشپزی خوبی داشته باشید

از ابزارهای آشپزی خود به خوبی نگهداری کنید؛ برای مثال اگر از قاشق‌ها یا کفگیرهای فلزی برای سرخ کردن استفاده کنید، تابه خود را خراب می‌کنید و در آینده برای سرخ کردن مواد غذایی به روغن بیشتری نیاز خواهید داشت. علاوه بر این، به جای سرخ کردن مواد غذایی، می‌توانید از دستگاه‌هایی مانند فر برقی برای برشته کردن آن‌ها استفاده کنید. اگر فضا یا بودجه کافی برای تهیه فر برقی یا گازی ندارید، می‌توانید از آون توستر استفاده کنید. آون توسترها قیمت کمتری از فرهای برقی دارند و فضای کمتری را در آشپزخانه شما اشغال می‌کنند. همچنین می‌توانید برای سرخ کردن مواد غذایی از تابه‌های دو طرفه که میزان روغن کمتری مصرف می‌کنند استفاده کنید. از دستمال‌‌های کاغذی‌ مخصوص آشپزخانه برای گرفتن روغن مواد غذایی پس از سرخ شدن استفاده کنید. همچنین می‌توانید مواد غذایی را پس از سرخ شدن در یک سبد قرار دهید تا روغن اضافه از آن‌ها خارج شود. 

روغن را از سالادها حذف کنید

اگر می‌خواهید مصرف روغن را کاهش دهید، بهتر است سالاد خود را همراه با روغن میل نکنید. می‌توانید از میوه‌های مختلف یا سرکه، آبلیمو و… برای طعم‌دار کردن سالاد خود استفاده کنید. حتی می‌توانید از آب برخی از میوه‌ها برای سالاد استفاده کنید. 

نتیجه‌گیری

در این مطلب متوجه شدیم که بدن ما به روغن نیاز دارد؛ اما به روغن‌های سالم، آن هم به اندازه مناسب. بهتر است برای حفاظت از سلامت خود، مصرف روغن را به میزان حداقل برسانید. برای این کار می‌توانید از  ابزارهای مختلف مانند تابه دو طرفه یا آون توستر کمک بگیرید. روغن‌های گیاهی را جایگزین روغن‌های حیوانی کنید و برای سرخ کردن مواد غذایی، حتما از روغن مخصوص سرخ‌کردنی استفاده کنید.