5 راهکار صرفه‌جویی در مصرف برق

مصرف برق

همه ما می‌دانیم که با بحران آب در ایران روبه‌رو هستیم. طبق آخرین برآوردهای «موسسه منابع جهان» در مرداد ماه ۱۳۹۸، ایران در دنیا رتبه چهارم در رسیدن به روز آخر را دارد. روز آخر روزی است که منابع آب یک کشور تمام شود. برای جلوگیری از رسیدن به روز آخر، باید همه ما به‌طور جدی به فکر صرفه‌جویی در مصرف آب باشیم. یکی از راه‌های دیگری که به کاهش مصرف آب کمک می‌کند، صرفه‌جویی در مصرف برق است. همچنین صرفه‌جویی در مصرف برق به کاهش هزینه‌های شما، جلوگیری از گرم شدن زمین و کاهش آلودگی‌های محیط زیست نیز کمک می‌کند. به همین منظور، در این مقاله راهکارهای صرفه‌جویی در مصرف برق را بررسی می‌کنیم. 

۱- تا جای ممکن از نور طبیعی استفاده کنید

در طول روز بهتر است که به جای روشن کردن لامپ‌ها از نور طبیعی خورشید در محل کار و خانه خود استفاده کنید. پرده‌ها را کنار بزنید تا نور بیشتری به داخل بیاید. در محل کار خود نیز بهتر است میز کارتان را در جایی قرار دهید که نور بیشتری به آن می‌رسد. نور طبیعی خورشید به شما انگیزه بیشتری می‌دهد و در بالا بردن روحیه شما نیز تاثیر زیادی دارد. 

 

به جای استفاده از لامپ‌های قدیمی رشته‌ای که مصرف برق بسیار زیادی دارند از لامپ‌های LED استفاده کنید.

۲- از لامپ‌های کم‌مصرف استفاده کنید

بهتر است به جای استفاده از لامپ‌های قدیمی رشته‌ای که مصرف برق بسیار زیادی دارند از لامپ‌های LED استفاده کنید. لامپ‌های قدیمی میزان زیادی از انرژی را به صورت گرما هدر می‌دهند؛ اما لامپ‌های LED مصرف برق بسیار کمتری دارند و نور بیشتری نیز تولید می‌کنند. این کار تاثیر بسیار زیادی بر میزان پول برقی که در هر ماه می‌پردازید نیز دارد. همچنین می‌توانید در فضاهایی مانند راه‌پله، از لامپ‌های مجهز به سنسور استفاده کنید تا فقط در مواقع ضروری روشن شوند و مصرف برق را کاهش دهند. 

مصرف برق

۳- چراغ‌های اضافه را خاموش کنید    

چند بار برای شما این اتفاق رخ داده است که چند ساعت در اتاق خواب بوده‌اید؛ اما چراغ‌های آشپزخانه، سالن و اتاق‌های دیگر روشن بوده‌اند؟ برای صرفه‌جویی در مصرف برق باید چراغ‌های اضافه در خانه را خاموش کنید. همچنین بهتر است تعداد چراغ‌ها را نیز کم کنید؛ برای مثال اگر اتاق شما با ۲ لامپ نور مناسبی دارد، لازم نیست که تعداد لامپ بیشتری روشن کنید. زمانی که از منزل خارج می‌شوید مطمئن شوید که چراغی در خانه روشن نمانده است و اگر برای امنیت چراغ را روشن می‌گذارید، بهتر است به فکر راه دیگری مانند نصب دزدگیر یا حفاظ برای منزل خود باشید. 

۴- به مصرف برق لوازم برقی توجه کنید

در خرید لوازم برقی به برچسب انرژی آن‌ها دقت کنید و لوازمی را انتخاب کنید که میزان برق کمتری مصرف می‌کنند. درست است که وسایل برقی کم‌مصرف، قیمت بالاتری دارند؛ اما با کاهش مصرف برق در بلندمدت، قیمت زیاد زیاد خود را جبران می‌کنند. در تولید لوازم‌ برقی قدیمی به کاهش هزینه‌های ساخت و سود بیشتر تولید‌کننده توجه می‌شد؛ اما امروزه تولیدکنندگان به این فکر هستند که هم کالای با کیفیت و با قیمت مناسبی داشته باشند و هم محصولات خود را به‌گونه‌ای طراحی و تولید کنند که مصرف برق کمی داشته باشد.

به همین علت اگر لوازم برقی قدیمی و پر‌مصرف دارید، بهتر است آن‌ها را تعویض کنید؛ برای مثال یخچال که در تمام ساعت‌های شبانه‌روز برق مصرف می‌کند، اگر قدیمی باشد هزینه‌های زیادی برای شما ایجاد خواهد کرد. با تعویض آن علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف برق، هزینه‌های خود را نیز به میزان زیادی کاهش خواهید داد. 

۵- از لوازم برقی به شیوه صحیح استفاده کنید

استفاده نادرست از لوازم برقی میزان مصرف برق را افزایش می‌دهد. برای مثال زمانی که از آون توستر استفاده می‌کنید، لازم نیست نیم ساعت قبل از اینکه مواد غذایی را داخل آن قرار دهید دستگاه را روشن کنید تا گرم شود؛ یا در طول پخت غذا درب آون توستر را باز نکنید، زیرا با باز شدن درب گرما خارج می‌شود و برای اینکه دوباره به دمای تنظیم‌شده برسد میزان زیادی برق مصرف می‌کند. بهتر است که در زمان‌های اوج مصرف برق، وسایل برقی مانند ماشین لباسشویی را روشن نکنید و در زمان‌های دیگری این کار را انجام دهید. 

هنگام روشن کردن ماشین لباسشویی و ظرف‌شویی بهتر است از تمام ظرفیت آن استفاده کنید تا با کاهش تعداد دفعاتی که از آن‌ها استفاده می‌کنید، مصرف برق را نیز کاهش دهید. در مورد استفاده از یخچال هم بهتر است که درب آن را طولانی مدت باز نگه‌ندارید؛ زیرا این کار نیز باعث گرم شدن هوای درون یخچال می‌شود و برای کاهش دوباره آن برق زیادی مصرف می‌شود. 

هنگامی که از وسایل برقی استفاده نمی‌کنید، دوشاخه آن‌ها را از برق خارج کنید. شاید این کار خیلی ساده به نظر بیاید؛ اما همین کار نیز باعث کاهش مصرف برق می‌شود. لوازم برقی آشپزخانه، شارژر تلفن همراه، سشوار، کامپیوتر و… وسایلی هستند که معمولا اکثر اوقات در برق هستند و بهتر است شیوه استفاده از آن‌ها را تغییر دهید. اگر کشیدن دوشاخه این وسایل از برق برای شما کار سختی است، می‌توانید از سیم‌سیارهایی که دکمه قطع و وصل برق دارند استفاده کنید و بعد از اتمام کار خود با این وسایل، دکمه برق سیم‌سیار را خاموش کنید. 

همچنین بخوانید: «راهنمای استفاده صحیح از جاروبرقی»

 

مصرف برق

۵- به سیستم سرمایشی و گرمایشی خانه توجه کنید

اولین گام برای کاهش میزان مصرف انرژی هم در تابستان هم در زمستان، عایق‌بندی درست دیوارها، درب‌ها، پنجره‌ها و حتی سقف خانه است. پوشاندن درزهای پنجره باعث می‌شود که در فصل زمستان هوای سرد و در فصل تابستان هوای گرم به داخل نیاید. عایق‌بندی لوله‌های آب گرم در زمستان از هدر رفتن انرژی هنگام انتقال آب گرم جلوگیری می‌کند.

در زمستان با پوشیدن لباس گرم می‌توانید درجه وسایل گرمایشی را کمتر کنید؛ زیرا زیاد از حد گرم شدن خانه در زمستان نیز باعث می‌شود که برخی از افراد پنجره را باز کنند تا هوای تازه‌ای به داخل بیاید، اما این کار بزرگ‌ترین اشتباه شما در مصرف انرژی است. بهتر است دمای خانه را در حالت تعادل نگه‌دارید. کولرهای گازی مصرف برق خیلی بالایی دارند و بهتر است در تابستان به میزان مصرف خود توجه کنید یا از سیستم‌های سرمایشی دیگری استفاده کنید. 

با صرفه‌جویی در مصرف برق علاوه بر اینکه هزینه‌های خود را کاهش می‌دهید، به جلوگیری از گرم شدن زمین و حفظ محیط زیست نیز کمک می‌کنید.

نتیجه‌گیری

با صرفه‌جویی در مصرف برق علاوه بر اینکه هزینه‌های خود را کاهش می‌دهید، به جلوگیری از گرم شدن زمین و حفظ محیط زیست نیز کمک می‌کنید. در این مقاله راهکارهای ساده‌ای برای صرفه‌جویی در مصرف برق معرفی کردیم. استفاده از لامپ‌های کم‌مصرف، خاموش کردن چراغ‌های اضافه، استفاده صحیح از وسایل برقی و… شاید بسیار ساده به نظر بیایند؛ اما تاثیر زیادی بر کاهش مصرف برق دارند. بهتر است برای ساختن آینده‌ای بهتر و جلوگیری از ایجاد بحران‌های مختلف، از خودمان شروع کنیم. 

همچنین بخوانید: «از کجا جهیزیه ارزان تهیه کنیم؟»