6 محلول‌‌ خانگی برای شست‌وشوی ظروف مختلف

شست‌وشوی ظروف

شست‌وشوی ظروف شاید کار ساده‌ای به نظر برسد؛ اما نکات خاصی دارد که با رعایت آن‌ها همیشه ظروف تمیزی خواهید داشت و لازم نیست که نگران آلودگی آن‌ها باشید. اگر شست‌وشوی ظروف به درستی انجام نشود و مواد غذایی مختلف بر سطح آن‌ها باقی بماند، به مرور زمان باعث ایجاد باکتری می‌شوند و شما را بیمار می‌کنند. در این مقاله نکات ساده و کاربردی برای شست‌وشوی ظروف با جنس‌های مختلف را بررسی می‌کنیم.

۱- ظروف چینی 

سرویس‌های چینی از ظروف گران قیمت منزل هستند و در اکثر خانه‌ها برای پذیرایی از مهمان‌ها، از این ظروف استفاده می‌شود. ممکن است وقتی که بعد از مهمانی بخواهید ظروف چینی را تمیز کنید، متوجه لکه‌ها، تکه‌های غذای چسبیده به سطح ظرف و کثیفی‌های خشک‌شده روی آن‌ها شوید. برای اینکه بتوانید به بهترین شکل ظروف چینی خود را تمیز کنید، می‌توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:

۱- ظروف چینی را درون دیگ بزرگی قرار دهید؛ روی آن آب سرد و مایع ظرف‌شویی بریزید و دیگ را چند دقیقه روی گاز قرار دهید تا آب به دمای جوش برسد. 

۲- ظروف را درون محلول سرکه و مایع ظرف‌شویی قرار دهید و بعد از حدود یک ساعت آن‌ها را آب‌کشی کنید. 

۳- راه خروجی آب درون سینک را ببندید و آن را پر از آب کنید؛ سپس مقداری جوش شیرین در آن بریزید و ظرف‌ها را در سینک قرار دهید. بعد از چند دقیقه اثری از لک و چربی روی ظروف نخواهد بود. همچنین می‌توانید یک دستمال پارچه‌ای را به آب و جوش شیرین آغشته کنید و روی قسمت چرب ظرف بکشید تا تمیز شود.  

۲- ظروف سرامیکی

در شست‌وشوی ظروف سرامیکی به ویژه قابلمه‌های سرامیکی دقت کنید که نباید از اسکاچ‌های سیمی استفاده کنید؛ زیرا روی سطح صیقلی سرامیک خش ایجاد می‌شود و بعد از مدتی این خش‌ها به حفره تبدیل می‌شوند. این خش‌ها و حفره‌ها باعث چسبیدن غذا به سطح ظرف و سوختن غذا حین پخت‌وپز می‌شود. داخل تابه یا قابلمه‌های سرامیکی به هیچ عنوان مواد غذایی را با چاقو خرد نکنید. 

بعد از مدتی استفاده از ظروف استیل، لکه‌ها و خط‌های سیاهی روی آن‌ها ایجاد می‌شود که برای از بین بردن آن‌ها می‌توانید از سرکه استفاده کنید.

۳- ظروف استیل

ظروف استیل معمولا بسیار درخشان هستند و بهترین راه برای شست‌وشوی آن‌ها، آب گرم و صابون است. بعد از اینکه این ظروف را آبکشی کردید بهتر است با یک دستمال نخی بدنه آن را خشک کنید تا از ایجاد شدن لکه روی آن جلوگیری کنید. برای شست‌وشو ظروف استیل باید از زور بازوی زیاد یا از شوینده قوی‌ استفاده کنید، اما هرگز از اسکاچ‌های سیمی استفاده نکنید؛ زیرا روی بدنه صیقلی آن خش ایجاد می‌شود. دقت کنید که نباید از شوینده‌های حاوی آمونیاک یا مایع‌های سفید‌کننده برای شست‌وشوی ظروف استیل استفاده کنید. 

بعد از مدتی استفاده از ظروف استیل، لکه‌ها و خط‌های سیاهی روی آن‌ها ایجاد می‌شود که برای از بین بردن آن‌ها می‌توانید از سرکه استفاده کنید. درون قابلمه یا تابه استیل را مقداری سرکه بریزید؛ سپس به اندازه ۳ برابر مقدار سرکه، آب بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا به دمای جوش برسد. بعد از رسیدن به نقطه جوش، اجاق را خاموش کنید و صبر کنید تا ظروف سرد شوند؛ س‍پس آن‌‌ها را با آب بشویید. 

 برای تمیز کردن بدنه این ظرف‌ها یا سینی‌های استیل می‌توانید آن‌ها را خیس کنید و مقداری جوش شیرین روی آن بریزید؛ سپس با اسکاچ ظروف را تمیز کنید. برای تمیز کردن چاقوهای استیل بهتر است که بعد از هر بار استفاده، سریع آن را با حوله نرم تمیز کنید تا مواد غذایی به آن نچسبند. 

شست‌وشوی ظروف

یکی از بزرگ‌ترین مشکلات ظروف استیل، چسبیدن مواد غذایی به آن‌ها هنگام پخت غذا است. این موضوع باعث می‌شود که بعد از هر بار استفاده از این ظرف‌ها، مقدار زیادی مواد غذایی به آن‌ها بچسبند؛ بسوزند و سیاه شوند. بهتر است از این ظروف تا جای ممکن برای پخت‌وپز استفاده نکنید. برای از بین بردن تکه‌های مواد غذایی درون ظرف را آب و سرکه بریزید و به مدت ۲۰ دقیقه روی گاز قرار دهید تا به دمای جوش برسد؛ سپس محتویات درون آن را خالی کنید؛ کف ظرف را با جوش شیرین بپوشانید و با اسکاچ تمیز کنید. 

همچنین بخوانید: «راهنمای نگهداری از لوازم برقی آشپزخانه»

۴- ظروف روحی یا آلومینیومی

ظروف روحی از گذشته وجود داشته‌اند و همه با آن‌ها آشنا هستیم. شست‌وشوی این ظروف بسیار سخت است و خیلی زود سیاه می‌شوند. بهترین راه برای شست‌وشوی این ظروف استفاده از اسکاچ سیمی و صابون است. برای از بین بردن سیاهی ظروف روحی باید آن‌ها را روی اجاق گاز قرار دهید و چیزی داخل آن نریزید. سیاهی‌ها از طریق دودی که از ظرف خارج می‌شود پاک می‌شوند. بعد از اینکه لکه‌های سیاه از بین رفتند اجاق را خاموش کنید و صبر کنید که ظرف خنک شود. اگر قبل از خنک شدن ظرف آن را آب بکشید یا داخل آن آب بریزید، قابلمه شما سوراخ می‌شود. برای تمیز کردن این ظروف می‌توانید از سرکه نیز استفاده کنید. 

بهتر است ظروف پیرکس را به صورت مستقیم روی شعله قرار ندهید و برای پخت غذاهایی مانند لازانیا، ظرف پیرکس را درون آون توستر یا فر گازی قرار دهید.

۵- ظروف پیرکس

برای تمیز کردن ظروف پیرکس می‌توانید از مخلوط مایع ظرف‌شویی و جوش شیرین استفاده کنید. این مخلوط را به همراه آب داغ درون ظرف پیرکس بریزید و به مدت ۱۵ دقیقه صبر کنید.  این کار باعث می‌شود چربی‌ها و مواد غذایی چسبیده به سطح ظرف به راحتی از بین بروند. همچنین می‌توانید ظرف پیرکس را با سرکه سفید پر کنید و بعد از ۲۰ دقیقه آن را بشویید. 

بهتر است این ظروف را به صورت مستقیم روی شعله قرار ندهید و برای پخت غذاهایی مانند لازانیا، ظرف پیرکس را درون آون توستر یا فر گازی قرار دهید. همچنین برای جلوگیری از شکستن ظروف پیرکس، باید از سرد و گرم شدن ناگهانی آن‌ها جلوگیری کنید.

شست‌وشوی ظروف

۶- ظروف مسی

ظروف مسی از آن دسته ظروفی هستند که باید با احتیاط با آن‌ها رفتار کنید. بهتر است بعد از هر بار استفاده از این ظروف، آن‌ها را با آب ولرم و اسفنج نرم شست‌وشو دهید. به هیچ وجه از شوینده‌های قوی یا سفیدکننده‌ برای شست‌وشوی این ظروف استفاده نکنید و آن‌ها را داخل ماشین ظرف‌شویی قرار ندهید. برای از بین بردن لکه‌های سیاهی که بعد از مدتی روی این ظروف ایجاد می‌شود و آن‌ها را کدر می‌کند می‌توانید از ترکیب آب‌لیمو و جوش شیرین یا سرکه استفاده کنید. توجه داشته باشید که استفاده از نمک برای تمیز کردن ظروف مسی، باعث کدر شدن آن‌ها می‌شود.

نتیجه‌گیری

در این مقاله راهکارهایی برای شست‌وشوی ظروف با جنس‌های مختلف را بررسی کردیم. اگر شست‌وشوی ظروف به درستی انجام نشوند و مواد غذایی مختلف بر سطح آن‌ها باقی بماند، به مرور زمان باعث ایجاد باکتری می‌شوند و شما را بیمار می‌کنند؛ پس تمیز بودن ظروف تاثیر زیادی بر سلامتی شما دارد و باید به آن اهمیت دهید.

همچنین بخوانید: «استفاده از ظروف مختلف چه تاثیری روی سلامتی افراد دارد؟»