برای پخت انواع نان به یک تنور نیاز داریم. آیا تابهحال تنورهای مختلف برای پخت نان را دیدهاید؟ در گذشته در اکثر خانهها یک تنور گازی یا سنگی برای پخت نان وجود داشت که هنوز هم در برخی از روستاها میتوان این تنورها را دید. با پیشرفت تکنولوژی، تنور برقی هم ساخته شده است تا پخت نان را در خانههای امروزی امکانپذیر کند.
علاوه بر فر گازی و آون توستر، با استفاده از تنور برقی میتوانید در خانه نان مورد علاقه خود را آماده کنید.
البته با گذشت زمان و افزایش تعداد نانواییها در هر محله، پخت نان در خانه بسیار کم شد؛ اما هنوز هم افرادی هستند که دوست دارند نانهای مختلف را در خانه خود درست کنند و از آشپزی لذت ببرند. علاوه بر فر گازی و آون توستر، با استفاده از تنور برقی میتوانید در خانه نان مورد علاقه خود را آماده کنید. اگر این دستگاه را در منزل ندارید و به فکر خرید یکی از آنها هستید، بهتر است که ابتدا نکات زیر را درباره تنور برقی بدانید.
۱- تنور برقی یک دستگاه بسیار ساده است و کار کردن با آن اصلا کار سختی نیست و به مهارت زیادی نیاز ندارد. با استفاده از این دستگاه میتوانید در منزل نانهای مختلفی مانند نان لواش، پیتا و خوراکیهای خوشمزهای مانند کرپ برای خود درست کنید. وجود این دستگاه در آشپزخانه ضروری نیست؛ پس اگر علاقهای به پخت نان ندارید بهتر است که هزینه خود را هدر ندهید.
۲- یک صفحه محدب روی این دستگاه قرار دارد که به وسیله انرژی برق به سرعت داغ میشود و می توانید با قرار دادن خمیر روی آن، در مدت زمان کوتاهی یک نان خوشمزه داشته باشید. در زیر این صفحه محدب، چند المنت وجود دارد که به سرعت داغ میشوند و حرارت را به صفحه منتقل میکنند.
۳- این صفحه محدب باید از جنس نچسب مانند تفلون باشد تا خمیری که روی صفحه قرار میدهید به آن نچسبد و نان خراب نشود. شستوشو این نوع جنسها بسیار راحت است؛ زیرا مواد غذایی به آنها نمیچسبند. باید مراقب باشید که روی این صفحه خراشی ایجاد نشود و لایه نچسب آن کنده نشود؛ به همین دلیل هنگام پخت نان باید از ابزار چوبی و پلاستیکی استفاده کنید.
۴- تنور برقی نیز مانند دستگاههای دیگر، سایز و اندازه متفاوتی دارد. هنگام خرید بهتر است که سایز مناسب برای خود را انتخاب کنید؛ یعنی هم به فضای نگهداری آن در آشپزخانه و هم به سایز نانی که قصد دارید بپزید توجه کنید. اگر در انتخاب سایز دقت نکنید، بعد از مدتی اصلا از تنور خود استفاده نمیکنید یا جایی برای نگهداری آن نخواهید داشت؛ در نتیجه پول خود را هدر میدهید.
هنگام خرید تنور برقی به برچسب روی دستگاه توجه کنید و میزان مصرف انرژی آن را بررسی کنید.
۵- هنگام خرید تنور برقی به برچسب روی دستگاه توجه کنید و میزان مصرف انرژی آن را بررسی کنید. این دستگاه انرژی خیلی زیادی مصرف نمیکند و باید تقریبا ۱۸۰۰ وات توان داشته باشد. مدت زمان استفاده از تنور برقی کوتاه و در حد چند دقیقه است؛ به همین علت لازم نیست که نگران مصرف برق باشید.
۶- اگر کمی در آشپزی خلاقیت داشته باشید میتوانید با استفاده از این دستگاه، غذاها و دسرهای مختلفی مانند وافل، استیک و… را نیز درست کنید.
همچنین بخوانید: «برای پخت کیک به چه ابزاری نیاز داریم؟»
طرز تهیه نان پیتا با استفاده از تنور برقی
نان پیتا یک نان قدیمی است که در خاورمیانه و شمال آفریقا رواج زیادی دارد. این نان به شکل دایره است و تقریبا شبیه دو لایه نان به هم چسبیده است. میتوان داخل این نان غذای دلخواه خود را قرار دهید و آن را به صورت ساندویچ میل کنید. این نان خوشمزه را میتوانید با استفاده از تنور برقی در خانه درست کنید. در اینجا طرز تهیه آن را شرح میدهیم:
۳۰۰ گرم آرد، ۵ گرم خمیر ترش و ۵ گرم نمک را در ظرفی مخلوط کنید. سپس ۲ قاشق چایخوری روغن و ۱۹۰ میلیلیتر آب ولرم با دمای ۳۰ تا ۴۰ درجه سانتیگراد را مخلوط کنید و مواد مخلوط شده در مرحله قبل را به آرامی به آن اضافه کنید. بعد از اینکه مواد به شکل خمیر شد، روی یک سطح صاف مقداری آرد بریزید و خمیر را روی آن ورز دهید تا یکدست شود و چیزی به دست شما نچسبد.
اگر زمان استراحت خمیرها بیشتر شود، ترش میشوند.
خمیر را داخل ظرفی قرار دهید و روی آن را با یک پارچه یا سلفون بپوشانید. بعد از چند دقیقه که در دمای اتاق قرار گرفت، امتحان کنید که آیا خمیر شما آماده است یا خیر. برای این کار باید انگشت خود را در خمیر فرو کنید، اگر جای انگشت شما روی خمیر باقیماند و پر نشد یعنی خمیر آماده است. دقت داشته باشید که تمام این مراحل و مدت زمان استراحت خمیرها باید به میزانی که گفته شد باشد، اگر زمان استراحت بیشتر شود خمیرها ترش میشوند.
خمیر را به ۸ قسمت تبدیل کنید و هر کدام را با دست گرد کنید. داخل یک سینی قرار دهید و دوباره روی آن را با پارچه بپوشانید تا به مدت ۱۵ دقیقه استراحت کنند. سپس هر قسمت را روی یک سطح صاف که از قبل آرد ریختهاید قرار دهید و با استفاده از وردنه به یک دایره با قطر ۲۰ سانتیمتر تبدیل کنید.
هر کدام از این دایرهها را داخل یک ظرف یا سینی جداگانه قرار دهید و روی آن را بپوشانید تا خمیرها دوباره به مدت ۲۰ دقیقه استراحت کنند. تنور برقی را روشن کنید و دمای آن را به ۲۳۰ درجه سانتیگراد برسانید. سپس هر کدام از خمیرها را به مدت تقریبا ۴ دقیقه روی تنور برقی قرار دهید؛ اما مراقب باشید که خمیر نسوزد و در صورت لزوم آن را پشت و رو کنید.
همچنین بخوانید: «دستور پخت نان در خانه»